Varosfalva

Városfalva | Helytörténet | Így jut el hozzánk | Hírek | Képek | Egyesület | Egyház | Kapcsolat

A Városfalva Egyesületet az udvarhelyi bíróság 2009 november 27-én jegyezte be.

Az egyesület székhelye: Székelyudvarhely, Sósfürdő utca 1 szám, Hargita megye, Románia.

Jogi formája: apolitikus, nonprofit, közhasznú szervezet, a hatályos törvények alapján.

Az egyesület célkitűzései:

  • a közmunka és a közösségi programok népszerűsítése
  • Városfalva fejlesztése és megerősítése
  • a falu kulturális életének élénkítése
  • a hagyományok ápolása, a falu középületeinek rendbetétele és a falu környezetének rehabilitálása (fák és virágok ültetése, szemeteskukák felszerelése, szemétgyűjtés, hagyományos mesterségek megismerése)
  • olyan rendezvények szervezése amelyek minden korosztályt megszólítanak, és a közösség javára szolgálnak (egészségügyi, környezetvédelmi előadások, kézműves műhelymunkák, sportlehetőségek bővítése, valamint falunap és filmestek szervezése)
  • a környező falvak szervezeteivel való együttműködésAmennyiben Ön támogatni szeretné ezt a kezdeményezést, vegye fel velünk a kapcsolatot:

e-mail: varosfalva@gmail.com
Kozma (Vass) Judit: +40 745234468 vagy +49 (0)151 712 480 04

Aki fel szeretne iratkozni a levelezőlistánkra, küldjön egy e-mailt nekünk!

Adományokat a következő bankszámlákra lehet utalni:

OTP Bank, Odorheiu Secuiesc
Román lejben: RO58OTPV261000324459RO02
Euróban: RO15OTPV261000324459EU02

Megvalósításaink:

1. A varosfalva.ro oldal létrehozása és működtetése (2009 Augusztus)

2. Az SzKA alapítvány támogatásával promóciós anyagokat nyomtattunk a 2%-os kampány népszerűsítésére (2010 Április)

3. Új orvosi rendelő a falunak (2010 Augusztus)

Az óvoda épületében egy régi termet átalakítottunk orvosi rendelőnek, ahol civilizált körülmények között lehet ellátni a betegeket. A munkálatokhoz szükséges anyagokra a pénzt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványtól pályáztuk és további támogatást kaptunk a Városfalvi Egres Közbirtokosságtól valamint magánszemélyektől (Demeter Dezső, Vass Levente). A munkálatok nagyrésze közmunkával történt.

A közmunkában a következő személyek vettek részt:

Demeter Csaba, Demeter Tamás, Mátyás László, Orbán Sándor, Bíró Barna-Botond, Lőrinczi Botond-László, Kovács Zsuzsa, Gergely Ágnes, Székely Miklós, Vass Levente, ifj. Demeter Csaba.
Köszönet érte!

Külön köszönet Demeter Margitnak, Jakab Irmának (Lica néni) és Vass Margitnak az ebédekért és a sok pánkóért.

A munkálatokról és az átadásról készült képsorozat megtekinthető itt.

4. Észpörgentyű (2010 Augusztus)

Kisiskolásoknak és óvodásoknak szervezett rendezvény a helyi iskolában. Délelőtt logikai és nyelvi fejtörőkben mérték össze tudásukat a csapatok. Ebéd után üvegfestésre, hajtogatásra került sor. Pantomimet, Memory-t és labdajátékokat is játszottunk a gyerekekkel. A díjkiosztást arcfestés követte.

A rendezvény lebonyolításában segítettek a következő személyek:

Vass Éva, Kovács Zsuzsa, Orbán Enikő, Vass Margit és mások.
A rendezvényt magánszemélyek és a városfalvi Aranykalász pékség támogatta. Köszönet érte!

5. Idősek napja támogatása (2010 Október)

Október 10-én került sor a városfalvi idősek köszöntésére. A vasárnapi Istentiszteleten az ifjúsági egylet tagjai verssel köszöntötték a szépkorúakat. Az Istentisztelet után pánkóval, pálinkával, borral kínálták az egybegyűlteket.
Összesen 59, hetven év feletti személyt sikerült megajándékozni élelmiszercsomaggal és virággal.

Az élelmiszercsomagok megvásárlásához a következő felek járultak hozzá: Városfalvi Unitárius Egyház, Városfalva Egyesület, Hargita Megye Tanácsa.

6. Aranyalma ághegyen (2010 December)

Decemberben került sor a helyi gyümölcsök népszerűsítését célzó rendezvényünkre.
A gyerekeknek az óvodában tartottuk a foglalkozást Lőrinczi Krisztina óvónő közreműködésével. A környéken termő gyümölcsök fajtáiról, ápolásáról és tartósítási formákról tanultunk. Lekvár, aszaltgyümölcs és gyümölcslé kóstolásra is sorkerült.

A felnőtteknek szóló előadásokat a városfalvi iskolánál tartottuk. Kozma Ágnes kémikus a vegyszerekről, permetszerekről és a műtrágyáról tartott előadást, ezt követte Pápay Botond kertészmérnök előadása ami a gyümölcsfák metszéséről, ápolásáról szólt. A rendezvény a sütéményversenyre benevezett sütemények, torták elfogyasztásával zárult.

Az Aranyalma ághegyen rendezvény keretén belül utcanévtáblákat készítettünk a falunak. A képes összeállításunk megtekinthető itt.


A rendezvényt a Civitas Alapítvány támogatta a Frutrad elnevezésű projektje keretén belül, melynek megvalósítását a norvég kormány támogatta.

Az Udvarhelyi Híradóban megjelent cikk elolvasható itt.

7. Templomkert szépítés (2011 Augusztus)

A templom udvarán bozót és gyomírtást végeztünk, majd egy alapos talajlazítás után dísznövényeket (örökzöldek, díszcserjék, bogyós növények) ültettünk el.
Három elegáns, masszív fém és fa kombinációjú padot is vásároltunk, amiket a templom körüli részen bebetonoztunk. A pénzbeli támogatást a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Harvest Hope közös alapjából pályáztuk. A munkálatokat önkéntesek végezték.

A közmunkában a következő személyek vettek részt:

Demeter Csaba, Demeter Domokos, Demeter József, Demeter Klementina, Demeter Margit, Demeter Mária, Lőrinczi Botond-László, Lőrinczi Krisztina, Mátyás László,Orbán Sándor, Vass Éva, Vass Levente, Vass Mária-Magdolna.
Köszönet érte!

A munkálatokról készült képsorozat megtekinthető itt.

8. Sportélet élénkítése a faluban (2011 Szeptember)

A magyarországi Tiszta Formák Alapítványtól elnyert támogatásból, egy beltéri ping-pong asztalt, ütőket, labdákat vásároltunk a falunak. Az asztal tekepálya épületében van elhelyezve, bárki használhatja. A kulcsot Jakab Lázártól lehet elkérni, majd játék után visszaadni. Jó szórakozást!

9. Kerítésjavítás és festés a falu közepében (2012 Augusztus)

A falu közepén található kis parkot körülvevő kerítést sikerült kijavítani és újrafesteni. Pár kiszáradt fát is kivágtunk. A szükséges festéket a 2%-os felajánlásokból vettük. Összesen 40 liter faápoló fogyott el.

A közmunkában a következő személyek vettek részt:

Demeter Csaba, Gedő Botond, Gergely Ágnes, Gyöngyösi Delinke, Mátyás Demeter, Mátyás László, Orbán Edit, Orbán Emese, Orbán Enikő.
Köszönet érte!

A munkálatokról készült fotók megtekinthetők a képek között az egyesület menüben.

10. Idősek napja támogatása (2012 Október)

Harmadik alkalommal sikerült támogatni az Idősek napját Városfalván. Az idén október 28-án került sor a városfalvi idősek köszöntésére. A vasárnapi Istentiszteleten az ifjúsági egylet tagjai verssel és dalokkal köszöntötték a szépkorúakat. Az Istentisztelet után pánkóval, borral és almalével kínáltuk meg az egybegyűlteket.
Összesen 53, hetven év feletti személyt sikerült megajándékozni.

Az élelmiszercsomagok megvásárlásához a következő felek járultak hozzá: Városfalvi Unitárius Egyház, Városfalva Egyesület (a támogatást a Verestóy Alapítványtól kaptuk) és Bíró-Barna Botond.

11. Tekepálya-feújítás (2013 nyara)

A faluban található tekepálya az utóbbi években használhatatlan állapotba került és fontosnak tartottuk nemcsak az épület rendbetételét, de ennek a sportágnak a felélénkítését is. Bár egy hosszú és fáradságos munkafolyamat volt, a vártnál több kihívással, úgy gondoljuk, hogy a fő cél megvalósult és ezt a jó együttműködésnek köszönhetjük.
Az anyagokra szükséges pénz egy részét a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány segítségével a Harvest Hope alapból pályáztuk, a kiadások másik felét az Egres Közbirtokosság fizette. A munkálatokban önkéntesek is résztvettek. Mindenki segítségéért hálásak vagyunk és örülönk, hogy sikerült újra életet varázsolni a "kugliba".
A munkálatokról készült fotók megtekinthetők itt.

12. Idősek napja támogatása (2013 Október)

Negyedik alkalommal sikerült támogatni az Idősek napját Városfalván. Az idén október 20-án került sor a városfalvi idősek köszöntésére. A vasárnapi Istentisztelet után, a szokások csomag, bor/almalé, pánkó mellé az idén még egy meleg ebéd is kijutott az egybegyűlteknek. Az ünnepség jó hangulatban zajlott, egyesek késő délutánig beszélgettek, borozgattak az egyházi közösségi teremben.
Összesen 52, hetven év feletti személyt sikerült megajándékozni élelmiszercsomaggal,virággal és egy meleg ebéddel.

Az élelmiszercsomagok megvásárlásához a következő felek járultak hozzá: Városfalvi Unitárius Egyház, Városfalva Egyesület, Verestóy Alapítvány. A Szentmártoni Polgármesteri Hivatal 52 személy részére bíztosított egy meleg ebédet.

13. Idősek napja támogatása (2014 Október)

Ötödik alkalommal sikerült támogatni az Idősek napját Városfalván. A csomagosztás és ünneplés a megszokott módon zajlott. A támogató felek az egyház, a Városfalva Egyesület és a Verestóy Alapítvány voltak. Összesen 52 csomag került kiosztásra. Az ünnepség jó hangulatban zajlott az egyházi közösségi teremben.

14. Belepótoltunk a karácsonyi csomagokba, amit az egyház adott a gyerekeknek(2014 December)

15. Fogászati projekt (2015 Szeptember)

A fogászati projektünk anyagi hátterét egy magánszemély önzetlen adománya bizosította. Az adományozó névtelen kíván maradni. Nagy köszönet az adományért! Szintén köszönet Dr.Erőss Enikő és Dr.Hajdu-Andó Melinda fogorvosnőknek a projektben való részvételért. A projekt a "Szájhigiéniás nevelés, fog és fogágy betegségek megelőzése" című gyerekeknek szóló előadással kezdődött. Minden városfalvi 14 év alatti gyerek (összesen 29) fogászati szűrésen vehetett részt, és a felmerülő fogászati problémákat lehetőség szerint kezelték. Az udvarhelyi Dentalcentrum fogászaton összesen 37 fogat kezeltek. A költségeket az említett adomány fedezte. A gyerekek fogkefét, fogkrémet is kaptak.

16. Idősek napja támogatása (2015 Október)

Hatodik alkalommal sikerült támogatni az Idősek napját Városfalván. A támogató felek a Városfalvi Unitárius Egyház, a Városfalva Egyesület és a Verestóy Alapítvány voltak. Az Istentisztelet után meleg ebédet is kaptak a jelenlévők. Összesen 54 csomag került kiosztásra. Az ünnepség jó hangulatban zajlott az egyházi közösségi teremben.

17. Idősek napja támogatása (2016 Október)

Hetedik alkalommal sikerült támogatni az Idősek napját Városfalván. Összesen 51 csomag került kiosztásra. Az egyházzal közösen vásároltuk a szükséges élelmiszereket.

18. IV.Homoródmente népviseletben (2017 Szeptember)

Társszerzői voltunk az eseménynek.

19. Idősek napja támogatása (2017 Október)

Nyolcadik alkalommal támogattuk az Idősek napját Városfalván. Összesen 53 csomag került kiosztásra, amit az idén a helyi egyházközség mellett az Egres Közbirtokosság is támogatott.

20. Mobil hangfal (2017 December)

Vásároltunk egy akkus mobil hangfalat és mikrofont, ami jó szolgálatot fog tenni a rendezvényeken.


21. Játszótér projekt (2018 Augusztus)

A közmunkázóknak külön köszönet, akik a sok nehézség, rossz időjárás ellenére is, kitartóan dolgoztak a terv kivitelezésén. Az önkéntesek között volt 12 felnőtt, akiknek nincs is gyerekük, ezért igen példásnak mondanám az ők önzetlen hozzáállásukat az ügyhöz. A falu igazán büszke lehet, hogy ilyen fiatalok kötödnek Városfalvához és úgy gondolom megérdemelnek minden elismerést. Összesen 400 órát dolgoztak önkéntesen (betonoztak, heggesztettek, festettek, ástak, vágtak, csiszoltak, fúrtak...).

A önkéntesek névsora itt olvasható:

Demeter Csaba, Demeter Klementina, Demeter Tamás, Gedő Árpád, Gedő Botond, Gedő László Attila, Gergely Csaba, Gergely Ferenc, Godra Sándor, ifj. Demeter Csaba, ifj. Demeter Mihály, ifj. Kovács Béla, Kovács Béla, Kovács Ida, Kovács Sarolta, Kuti Dóra, László Csongor, László Róbert, Lőrinczi Botond-László, Lukácsfy Tamás, Medgyesi Beatrix, Mihály Attila, Mihály Emese, Orbán László, Orbán Sándor, Pál Csaba, Sándor Attila, Szabó Levente, Szederjesi-Vass Éva, Zoltán Elemér.

A városfalvi játszótér megvalósításához a Városfalva Egyesületen és a Harvest Hope alapon kívül, pénzbeli vagy tárgybeli adományokkal a következő magánszemélyek járultak hozzá:

Albert Veronika és András, Barabás Ágnes, Bartalis Katalin, Bartalis Katalin, Bartalis Zselyke, Bedő Anna, Benedekfi Attila, Csáka Zsigmond, Csala Dénes, Csepregi Lászlóné, Csepregi Eszter(tárgybeli adomány), Demeter Ibolya, Demeter Klementina, Egres Közbirtokosság (faanyaggal támogattak), Ferencz Szilveszter, Gedő László Attila, Godra Domokos, Godra Sándor (fogyóanyag adomány is), Györfi Dalma, Dalmuska és Csenge, ifj. Zoltán Ferenc, Jakab Attila, Jakab Dénes, Kelemen Erzsébet (tárgybeli adomány), ifj.Kelemen Tibor, Kovács Béla, Kovács Ida, Kovács Margit, László Csaba, László Ilona, László Róbert (fogyóanyag adomány), Lőrinczi Krisztina, Lukácsfy Dóra, Lukácsfy Zsuzsanna, Márton György, Máthé Ildikó, Medgyesi Berta, Mihály Emese, Naresh Rao, Orbán Edit, Orbán Enikő, Sándor Attila, Sebestyén (Balogh) Irén, Sorbán Camelia Adrian, Szederjesi-Vass Éva (tárgybeli adomány), Székely Domokos, Sülysáp város lakóinak egy csoportja, Török Botond, Vass Géza, Vass László.

A sajtóban megjelent cikk a projektről: itt.

A képes összefoglaló és pár rövid filmecske ami a munkálatok alatt készült, elérhető itt.


Aktuális hírekről és eseményekről az egyesület Facebook oldalán értesülhet.

Vissza a főoldalra