Varosfalva

Városfalva | Helytörténet | Így jut el hozzánk | Hírek | Képek | Egyesület | Egyház | Kapcsolat


Térkép


Homorodmente terkepe

Homorodmente terkepe


Nagyobb térkép

Megközelítés


Autóval:

  • Székelyudvarhely → Felsőboldogfalva → Szentmárton → Szentpál → Szentpéter → Városfalva (kb. 25 km)
  • Kőhalom → Kaca → Daróc → Jánosfalva → Városfalva

Busszal:

Kőhalom és Székelyudvarhely irányából munkanapokon (a városi buszállomásokból) naponta kétszer.

Vonattal:

Brassó vagy Segesvár irányából Kacáig.

Földrajzi leírás


Elhelyezkedés

Városfalva (Orășeni) közigazgatásilag Homoródszentmárton községhez tartozik. Székelyudvarhelytől 25 kilométerre, a községközponttól 9 kilométerre fekszik, Hargita megyének a déli csücskén. Megközelíthető -a 132B megyei aszfaltozott úton- északról Székelyudvarhely, délről a Brassó megyei Kőhalom irányából, vagy nyugat felől földúton Székelydálya irányából. A falu a Nagy-Homoród bal partján terül el, 491 méter tengerszint feletti magasságban.

Szomszédos falvak: északon Homoródszentpéter, délen Homoródjánosfalva, keleten Oklánd és Újfalu, nyugaton Székelydálya.

Halmazos falukép fogadja a látogatót. Átkelve a Nagy-Homoród hídján, a belterület első része az Előszer, ezt követi a templom dombja felé eső településrész, a Felszeg, majd a falu belseje felé elterülő Külsőszer, Belsőszer vagy Kerekszer, Cigónia és az Alszeg (Homoródjánosfalva felé).

A falu felszíne dombos. Északon a Hargita vulkánikus hegyvonulata, délen a Fogarasi-havasok fűrészfogszerű csúcsai, keleten az Oklánd-tető, nyugaton a Bágyi hegy valamint az Égei tető zárja el a horizontot.


Éghajlata és vizei

Éghajlatát a hegyközi területek sajátos éghajlati vonásai jellemzik: hosszú hideg telek, rövid de viszonylag meleg nyarak. A csapadékmennyiség évi 550-1000 liter/m² között váltakozik.

Vizei közül a legnagyobb a Nagy-Homoród, mely a falutól nyugati irányban körül belül 150 méter távolságra folyik Észak-Dél irányban, egyenesbe vágva a szentpéteri, városfalvi, jánosfalvi rétet. Mellékpatakai: jobb oldalon a Dálya-patak 11 kilométer és a Bágy- pataka, míg baloldalon az Egres-patak 4,5 kilométer hosszú, a Zsidó-patak, Halovány-patak és a Pósa-pataka. A Nagy-Homoród ezen patkok vizét felveszi és tovaviszi magával az Olt folyó felé.

Régen a folyó a torony alatt folyt, érintette Városfalvát. Elsőszerben egy vízimalom is volt, ezt a helyet még ma is a Malom elejének hívják.  

A Nagy- Homoród vizét 1883-ban közmunkával nyílegyenes mederbe terelték, ezáltal megakadályozva a gyakori kiömléseket.


Vissza a főoldalra